28-07-2016

3 dagen Naeroyfjord

Geen wildwaterverslag deze keer maar omdat we de topo-duo van de club met veel plezier hebben gebruikt toch een klein verslagje van onze 3 daagse in de Naeroyfjord.
Na wat pech om in Noorwegen te geraken (blijkbaar heb je een geldig identiteitsbewijs nodig om de oversteek te maken) en na de ferme Trolltunga gedaan te hebben reizen we door naar het hoofddoel van de reis. Gudvangen, waar de smalle en diep ingesneden Naeroyfjord begint, was als startplaats aangeduid op de kaart. Bedoeling is om de fjord uit te varen en dan via de Auerlandsfjord naar Flam te varen vanwaar het met autostop niet te moeilijk moet zijn om de auto te halen.

Maar onderweg staat een flinke Noorse jobstudent met fluo hesje klaar met slecht nieuws.
Gudvangen is onbereikbaar. Er zijn rotsblokken op de toegangsweg gevallen en het opruimwerk kan weken duren. De mogelijke omweg, met minstens 2 maal een overzet, zou wel eens meer dan 8 uur in beslag kunnen nemen.
Daar hebben we geen geduld voor... we passen onze startplaats aan en trekken richting Fresvik om van daar via een grote bocht onze smalle Fjord in te varen.

Inmiddels is het al wat later in de namiddag en het klaarmaken voor de tocht verloopt iets minder zorgvuldig dan gepland. Zelf in familie verband is er zowaar wat Nirjhara sfeer.
Hieronder wat sfeerfoto's van de driedaagse en een lijstje met aandachtspunten voor wie ons voorbeeld wil volgen (een absolute aanrader trouwens).snel alles de boten in...klaar voor de start...(eigenlijk maar half)Eerste kampplaats 's avonds...en 's morgens met wat zongeen bestek... lepels maken met een kooltje (en daarna toch niet gebruiken)Smalle fjordkampplaats 2dag 3

Aandachtspunten voor 3 dagen trekken met creekers.

 • de bemanning kan best wat vaarervaring gebruiken.... al hadden Merel en Els al wat tijd in een kajak gezeten op vorige vakanties toch was het voor hen wat vloeken op de schijnbaar eigenzinnige (volgeladen) creekers. Bij de start hadden we bovendien veel golven zodat we toch minder snel vooruit gingen dan verhoopt.
 • eten: veel te snel gepakt en dus te weinig aandacht aan het eten besteed. Dat mocht gerust wat meer zijn zodat we toch wat gerantsoeneerd hebben onderweg. Proef misschien ook even kant en klare maaltijden vooraf... we hadden 2 zakjes 'kip cury' gekocht bij AS Adventure. Dat trok echt op den hond zijn kl... eurpotl... oten
 • drinken: drinkwater genoeg en onderweg voldoende bronnetjes tegengekomen. Het water van de bronnetjes hebben we gebruikt voor ons kookwerk. Ook bier hadden we mee: 2 blikjes. Eentje te delen op de eerste avond en eentje voor de tweede avond. Spijtig genoeg hoorden we bij het pakken de eerste ochtend een vreemd gesis uit de boot komen... we hadden het tweede pintje dus beter ook die eerste avond opgedronken (of misschien niet los in de boot laten liggen).
 • attributen: snel gepakt en niet aan bestek gedacht... tja, pech zeker.
 • slapen: een Fjord met steile oevers biedt minder slaapplaatsjes dan gehoopt. Maar ze zijn er natuurlijk wel, al vraagt het vinden wat tijd of komt de plaats niet echt op het beste moment. Onze tweede dag hebben we langer gevaren dan gewild en de derde dag mocht dan weer gerust wat langer duren.
 • laden van de boten: is eigenlijk een rotwerk (en blijkbaar moest ik dat telkens doen). De topo-duo was best geschikt maar de creekers met tussenschot zijn niet makkelijk vol te stoppen. Ik twijfel trouwens of ik de waterdichte zakken wel perfect afgesloten heb gekregen. Op een rivier met reële kans op zwempartijen zou ik er toch minder gerust in zijn geweest.

 • Jan

  Bekijk op Nirjhara-Maps

  Naeroyfjord, Fresvik - Dyrdal - Gudvangen

  Medevaarders