11-05-2018

Opstarten op de Lim (Plav - Murino)

Om onze Balkan vakantie af te trappen stappen starten we op de Lim in oostelijk Montenegro. Het is een riviertraject met redelijk volume en weinig bijzonderheden, golventreinen en af en toe een drempel of een verdwaald blok met een pour-over. Op ruim de helft zit een kleine verassing in de vorm van een tweetal versprongen, diepe gaten die door de meesten van ons moeiteloos gepasseerd worden.Helaas is de Lim ook de introductie op het plastic fenomeen waar veel rivieren in deze hoek van Europa mee geplaagd zijn, sommige grote keerwaters liggen vol PET flessen en takken langs het water zijn vaak voorzien van kleurige flarden plastic.

Voenkel vaart voorop zet gelijk het tempo en na een kleine twee uurtjes varen zijn we aan de uitstap.
De chauffeurs Meti en Enri zijn nog met de shuttle bezig dus gaan we, al dan niet in droogpak, op het terras op de kruising zitten voor onze eerste Niki?ko pivo. Al vlot is de navette dan gedaan en is het uitdrinken en omkleden in de zon, boten op de wagens en op weg richting Moraca.
De route naar de Moraca heeft een bergpas in het verschiet en omdat we de eerste nacht pas om een uur of twee een (weliswaar prachtige en zeer) geschikte kamplaats hadden gevonden maken we het vandaag niet zo laat.
De overnachting vandaag is in Kolašin, een klein stadje met een skigebied.
We rijden het dal in naar de liften en stoppen uiteindelijk halverwege bij Ресторан Вилине воде (Restoran Viline vode) wat in het Montenegrijns (Kroatisch) zoveel betekent als "wild water" of in idyllisch Servisch "De elfen van water", zeer toepasselijk dus!Obligatorisch eten we vlees van de grill en salade van feta, tomaat en komkommer (deze keer met uien en parika) aangevuld met Nikićko voor de vandaag uitgezwete electrolieten. Als we het vragen mogen we in de (speel)tuin de tentjes opzetten en voor ontbijt kunnen we ook terecht!Na opzetten van de tentjes kunnen we binnen komen zitten, de jonge garde kan de WiFi slet uithangen terwijl de oude mannen nog een pintje doen bij de openhaard.
Bekijk op Nirjhara-Maps

Lim, bovenstuk

Medevaarders

Bert
Gert
Jan
Mark
Peter
Rick
Thomas
Ward
Wim