19-06-2020

2-daagse op de Allier

Een af te vinken activiteit bij meerdere nirjharanen; een meerdaagse kajaktrip op wildwater. Het was er nog nooit van gekomen maar nu zijn de omstandigheden en de locatie ideaal. We zitten in het voorjaar in de Cevennen met uitzonderlijk veel water, het is bloedheet en we zitten in de buurt van de Allier. De Allier slingert zich door een desolaat gebied en het boventraject biedt voldoende kilometers voor een 2-daagse.

Aangezien geen van ons ervaring heeft met 2-daagse kajaktrips is het wat uitzoeken hoeveel je precies in een boot kan proppen.


alles goed passen en meten.

Achteraf gezien valt dat eigenlijk wel nog mee maar wat wel tegenvalt is hoe veel die boot uiteindelijk weegt. Zeker wanneer blijkt dat we niet mogen instappen op de plaats die we voor ogen hadden en onze volgeladen boot eerst nog een eind door de velden moeten slepen.


instap gevonden.

Goed bezweet komen we aan het water en laten we onze volgeladen tankers te water. Oeps, dat is ook even wennen. Het stuurgedrag en het kantelbedrag is pakken lastiger.


even wennen aan die boot

De eerste dag biedt al mooie versnellingen die zonder bagage misschien niet zo heel veel zouden voorstellen maar die nu toch enige spanning veroorzaken. De boot heeft nu zo zijn eigen willetje en als je een droge nacht tegemoet wil en nog wat wilt eten deze avond, dan wil je absoluut niet omgaan. Gelukkig houdt iedereen het droog.


Blijf recht! Blijf recht !


Leuke stroomversnellingen.

De Allier staat ook bekend om zijn zalm. We passeren menig vissers langs de kant maar geen enkele heeft een zalm te koop. Het zal dan toch maar blikvoer worden?

We passeren in de late namiddag een mooie bochstroming met aan de binnenzijde van de bocht een mooi zandstrand. We besluiten hier ons kamp op te slaan voor de nacht. Door de overstromingen van de afgelopen dagen vinden we in de bomen massa?s dood hout waardoor we al snel een voorraad kunnen aanleggen voor een vuurtje deze avond. In de laatste warmtestralen van de dag nemen we nog een frisse duik vooraleer aan het avondmaal te starten.


even een zwemmeke doen in het frisse water


ook al is het meeste blikvoer, het smaakt...


gezellige avond bij kampvuur

Na een zalige nacht brandt de zon ons uit ons nestje en maken we ons langzaam op voor dag 2. Buiten 1 stevige versnelling met een dik gat over de hele breedte stelt dit deel van het traject echter niet veel meer voor. Gelukkig maakt het indrukwekkende landschap veel goed. Buiten een treinspoor zijn er amper sporen van beschaving.
Naar het einde van het traject toe komen we wel nog een grote dam tegen die moet worden omgedragen. En niettegenstaande het meeste water nu al verbruikt is waardoor de boten al iets lichter wegen, blijft het een zware beproeving. Ik lijk het nog te voelen in mijn schouders?


aiaiai, een zware omdrager


oef, terug in de boot


een intermezzo tijdens dag 2

Een paar uur later zien we de typerende repen in de rotsen die ons eindpunt markeren. Gelukkig staat de wagen er nog. Even een fris pintje pakken, alles wat laten drogen en op naar het volgende avontuur.


We made it.


Niveau Allier Lancogne 19/06/2020 12:00 22.08m3/s
Niveau Allier Lancogne 20/06/2020 12:00 19.04m3/s

Bekijk op Nirjhara-Maps

Allier, van Langogne tot Monistrol d allier

Medevaarders

Bert
Bruno
Gert
Peter
Ward
Wim