13-07-2022

Sjoa Ridderspranget, kristal helder creeken

waterstand: 34,5m3/s

Verslag Birdy:
Na lange autostop-tocht, klaar voor het super helder blauwe water. De slide/himalaya-start laten we deze keer zo. Eerste waterval vaart Sander clean langs linker oever.
De mega drop is portage.
'Sporty Gorge' doet zijn naam eer aan, Pittig maar als je de gaten ontwijkt best te doen. Burusti wordt door Sander integraal gevaren, super. Bert vaart deel 2 en booft de 3de droog. 'Tosti' of zoiets dragen we, heel rotsige en slordige invaart met smalle uitgang en enveloppe, de finale s-bobbelslide werken we rustig af.

Verslag Sander:

Er is blijkbaar een kajakfestivalletje gaande in Heidal, georganiseerd door Gene17 (Simon Westgarth). Bij het oprijden richting de instap van Ridderspranget stoppen we even aan de camping en kajakshop Strie Strommer in Heidal. Ik beslis een Pyrhana 9r L te testen van de shop. Na wat opbouwen binden we hem op t dak en knallen we naar de instap.
Het is wel een heel eind rijden en de vrees dat het een lange navette / liften zal worden kruipt er bij mij in. We plannen Ridderspranget en Asengjuvet in 1 keer te varen dus willen we ook niet te veel tijd verliezen. Ik rijd terug naar de uitstap en het liften gaat in het begin idd niet al te vlot. Maar Bren Orton passeert me en excuseert zich omdat zijn auto stampvol zit. Dat tovert een glimlach op m'n gezicht en ik geniet rustig van een Noorse wandeling in neopreen? Tot een Hollands koppel in een Noorse wagen stopt. De vriendelijke keeskopjes wonen al 20 jaar in Noorwegen en zijn zo blij een Belgische kajakker tegen te komen dat ze me helemaal naar de instap brengen.
Na een sappige 'doei' zoek ik Birdy op, die klaarligt aan de Ridderspranget-sprong over de rivier (= plaats waar de rotsen van het kloofje maar 1,5m opening laten en je dus vlot over kan springen. Alleen wel vermelden dat heen springen goed gaat, maar terug springen onmogelijk is omdat het dan ook omhoog springen is? oeps).


Springen maar.


De kloof boven de instap, gewoon voor het mmoie plaatje

We skippen de seal-launch omdat Birdy hiermee vorige keer zijn peddel tegen zijn neus klapte en bloedend verder moest. Het start wel meteen pittig. Maar we treuzelen niet teveel, want nog een lange weg te gaan.
De drop RiddersprangetIk vaar de Ridderspranget-val via de Z-bochten rivier links. De vieze dikke waterval meteen erna maakt grote indruk. Wordt dat ooit gevaren? Sporty gorge en Burusti zijn wel spek voor mijnen bek. Het is mn eerste keer in een Pyrhana 9r en ondanks de outfitting die nog niet super is afgesteld voor mij, vaart hij best vlot. Een pak sportiever/directer dan mijn DRX. Ik geniet. De volgende grote rapid (Toasty) skippen we omdat we barbies zijn.Vanaf daar is het knallen en genieten van read-and-run rapids tot het einde van Asengjuvet.


Ingang tot Burusti


Sleutelpassage van Burusti, tussen de gaten mikken


Deel 2 van Burusti, links is een kleine opening in de wals, daar moet je door. Rechts is in de uitstroom een onderspoeld wandje, wegblijven daar.


Deel 3 van Burusti, gewoon punchen, of boofie op de rollercoaster


Punchingggg

Met deze lage waterstand voor Asengjuvet is het een heel andere beleving. Zelfs 'the gut' vaart je nu vlot doorheen het midden tussen de 2 grote blokken. Geen zwemmetje voor mij deze keer (in 2017 met dik water was m'n boot er ineens alleen vandoor, geen idee hoe dat kwam? Er is daar zelfs een filmpje van eh Bruno? lol)

Sandy

Foto's by Birdy
Byeee


Bekijk op Nirjhara-Maps

Sjoa, Ridderspranget

Medevaarders