19-07-2022

Jordalselvi upper tem de 12m val

waterstand: ?

Weer varen met het volledige team. Olé! We camperen vlak aan deze beek dus het voelt wat als een home-run. Met als finale een 12m val die best wel doenbaar lijkt. Alles daarboven gaat vlot, soms wordt er door de één of de ander eens een stukje gedragen, maar geen grote moeilijkheden. De 4m val in het begin wordt al boofend en al duikend gevaren. Beide manieren zijn ok. De laatste rapid voor de uitstap-brug skippen we wegens een stevige stopper op het einde. Nu we toch al uit de boot zijn, wandelen we door naar de grote val.

Blijkt dat er voor de val nog een 5m hoge slide van 45° wacht, die verbleekt in het aanzien van de grote val, maar toch ook nog de nodige aandacht verdient. Er is een mooie pool voor de val, zodat een goede aanvaart je een minder stressy vrije val bezorgd? of toch niet. Bruno weet ons te vertellen dat links een rotsplaat ligt in de landing die al voor gebroken enkels etc heeft gezorgd bij weinig water. En wat hebben we vandaag? Weinig water? Rechts zitten is dus de boodschap! Achteraf bevestigde Yoran Jacobs ons dit verhaal en dat we eigenlijk echt wel meer water nodig hebben om dat ding safe te varen. Dan is het kussen onderaan zo zacht dat je hem eigenlijk beter kan boofen om goed ver van de steenplaat te landen.

Terug naar de val en onze beperkte waterstand. Ward, Birdy en ik beslissen te varen. Ward opent graag, so there he goes. Goede lijn, maar in de landing verliest hij wat zijn ?tuck-positie? en wordt hij onder water uit zijn boot getrokken. Pech. Ik waag de sprong als 2de. Goede lijn, maar onder water na de landing voel ik mn boot helemaal samenduwen rond mijn benen. Tocht wat een beangstigend gevoel? Ik blijf zitten en wacht tot ik kan rollen. Recht komen en het uitschreeuwen van ontlading! Birdy is aan de beurt. Hij valt iets te rechts en te vlak. Dat geeft een bruske landing met een serieuze klap op het beetje schuim dat er rechts nog is. Zijn boot gaat bijna niet onder? Awtschj! Gelukkig doet hij zicht niet echt pijn. Ward doet een tweede poging maar valt iets te links en ?over the handle-bars?. Daarbij raakt de neus van zijn boot de rotsplaat hard. Hij zwemt opnieuw, recupereert zelf zijn materiaal en kruipt op een rots aan de kant. We zien dat hij duidelijk pijn heeft. Dus zetten we snel een redding op om hem en zijn boot aan de juiste kant in veiligheid te krijgen. Ward kan nog zelfstandig uitwandelen tot aan onze tentjes 200m van de waterval, maar we beslissen toch naar het ziekenhuis te gaan. De blessure blijkt best ernstig te zijn en Ward vliegt naar huis. Toch weer even met de neus op de feiten geduwd: kajakken is een risico-sport. Echt jammer voor Ward. Wel mooi om zien hoe we heel goed hebben samengewerkt om hem asap te helpen. Nu duimen dat hij vlot recupereert!

Sandy

Bekijk op Nirjhara-Maps

Jordalselvi, bovenste stuk

Medevaarders

Bert
Bruno
Peter
Sander
Ward
Wim