20-07-2022

Tunnel drop op de Rjoanda of Rjoandani (+ kijken naar Yoran Jacobs en een local die Kittlebreaker en de mega slide varen)

Rare kerels, die Noren. Komen ze een rivier tegen tijdens het bouwen van een trein-bedding. Oplossing? We blazen een gat door de rots naast de rivier, zodat de rivier daar door vloeit, en we onze trein-bedding over de lege rivierbedding kunnen leggen. Et voila, de tunnel-sectie is geboren. Om te gaan spotten kan je best naar boven rijden via de rechter-over tot op een onverharde piste. Je zal wat verder op die piste een wandelpad naar rechts zien vertrekken, richting de treinsporen en de tunnel-sectie.

Na veel 'oh ah wauw' beslis ik om het een kans te geven. En dan duikt Yoran opnieuw op. Ideale timing. Hij en nog een pro-kayaker moedigen mij aan, tonen mij de juiste lijn om aan te varen en geven me de eer om er als eerste door te knallen. Ik ben best wel tevreden over mijn aanvaart. Zonder problemen verdwijn ik in de tunnel. Jammergenoeg word ik halfverwege de tunnel omgekiept en floep ik ondersteboven de tunnel uit. Het duurt even voor ik het juiste moment om te eskimoteren voel en tegen dan ben ik al buiten adem, dus toch maar zwemmen?. Daar gaat mijn hoop op eindelijk een kajak-verlof zonder zwemmen. Maar swat, no worries. De tunnelbodem heeft wat vlees van mijn vingers afgeschraapt, maar mijn goesting om te varen is nog intact. Ik twijfel even om opnieuw omhoog te klauteren voor poging 2, maar mn rechter wijsvinger begint stevig te zwellen, dus ik laat het voor bekeken. Next time?

Ondertussen zijn Yoran en zijn compaan er wel heelhuids door gekomen en maken ze aanstalte om de Kittlebreaker te varen. Dus heel het team richting de val om te aanschouwen. De Noorse compaan vaart eerst, booft, verliest zijn peddel in de landing, maar juicht alsnog van geluk! Yoran vaart te perfecte lijn en valt netjes tussen de 2 boof-rotsen in het schuim. Ongelooflijk mooi om zien. Die 2 varen van daar door over de mega-slide via een slimme aaneenschakeling van traverseer-lijnen: eerste stopper uiterst links en meteen het keerwater, daarna hoog traverseren om uiterst rechts uit te komen en net naast de dikke stopper (halverwege de lengte van de slide, rechts) in het keerwater te kunnen schieten. Daarna weer naar links om van daaruit over de hoge rug water uiteindelijk rechts doorheen de laatste stopper te vliegen. Netjes gezigzagd boys! Wij springen in de auto en rijden naar beneden om opnieuw de playrun van Raundalselvi te doen van vlak boven 3de zware passage (de 5m val).

SandySander speedway naar de tunnelYoranSander in de tunnelYoran popping out

Bye Birdy


Bekijk op Nirjhara-Maps

Rjoand (Raundalselvi), Tunnel drop - Skittlebreaker fall - mega slide tot in de Raundalselvi

Medevaarders