23-09-2022

Rienz afknallen met team instructeurs EN Bren Orton als gids !!!

De Rienz... een onbekende beek voor me, vooral omdat het piekende waterlevel me altijd al afschrok. Maar nu we de kans kregen om met Bren Orton mee te varen, moesten we de kans grijpen. Nog eens big ups voor Lane om Bren als gids te regelen!

Waterstand: bij aanvang 35-40 m3, na de klasse V rapid daalde het al snel naar 20-25 m3
Vaarders: Bren Orton (ja, the one and only), Cis Acx, Lane Demeulenare, Tom Dierick en mezelf (Sander Soens, het enige Nirjhara lid in deze bende)

1u45 rijden vanuit Oetz met Lane zijn Audi Q7... Laat ons zeggen dat het een sportieve rit wat. Een beetje bleek van de vele bochten en het betere inhaalwerk, kwamen we aan op de parking aan de uitstap. Daar zat Bren al te chillen aan de beek, wachtende op ons. Zijn big smile en enthousiasme op de youtube-filmpjes zijn niet fake, dat is zeker. Het is eigenlijk erg aanstekelijk om met zo'n energieke topvaarder op pad te gaan.

Boven aan de dam begonnen ze net water te lossen terwijl we aan het omkleden waren. Bren zijn smile werd mogelijks nog groter. Perfecte timing. Na wat wachten tot het eerste drijfhout uitgespoeld was, de afvaart aangevat. Gids Bren breefte ons feilloos voor elke rapid. De waterlossing was niet van lange duur, dus geen tijd om uit te stappen en te spotten. Ik vaarde mijn 3de rivier in mijn nieuwe 9R en mijn mindset/vertrouwen was nog lang niet op punt. Dat vertaalde zich al snel in een eerste rolletje. Maar de verblokte klasse IV rapids voor de korte klasse V passage zijn echt top en vrij vlot read-and-run te varen. Een paar toffe boofkes die misschien wel het spotten waard zijn. Tot meneer Soens besliste om toch maar eens te gaan zwemmen, vlak voor de klasse V. Gelukkig was bescherm-engel Cis daar om me zijn staart van zijn boot aan te bieden en me in een keerwater te trekken. Manneke en peddel OK, boot weg... Dit zomerseizoen al meer dan 40 vaardagen met 2 zwemmekes en nu op 2 dagen al 4 zwemmekes, er zit duidelijk iets mis.

Ik schaamde me dood in het bijzijn van mister Orton, maar swat, niks meer aan te doen. Hij knalt de klasse V af op zoek naar mijn boot. Die heeft zich gelukkig vlak na de drop geparkeerd in een boily keerwater. Bren parkeert zich erbij en Cis, Lane en Tom sleuren mijn boot uit t water (ik was al lager gelopen om te gaan zoeken).

Gezien mijn boot niet te ver is uitgespoeld, kunnen Bren en Lane alsnog de 'going to China' klasse V rapid varen en filmen. Beiden doen nog 2 laps 'in style'. De portage is een beetje klimmen en klauteren, maar niet onmogelijk. Kort na de drop is een groot keerwater op rechts vanwaar we weer met ons 5 verder varen.

Meteen volgt een 2m drop met een toffe boof links of de tong rechts. Iedereen gaat voor de boof en ik slaag er opnieuw in om te kantelen. Ik blijf ondersteboven kleven tegen/onder een steen en kan niet rollen. Dus voor de verandering nog maar ns zwemmen... Ik overweeg om te stoppen, want nu zit t kopke echt niet meer goed. Maar blijkbaar is er hierna enkel nog klasse III en het water is ondertussen steven aan het zakken naar zijn minimumstand van 20-25 m3, dus beslis ik toch door te gaan.

Wat volgt zijn nog enkele kortere versnellingen, maar hoe dichter naar het einde, hoe vlakker het wordt. Op het einde stond er echt geen water meer en was het echt wel erg vlak. Dus zwijgen en doorpeddelen maar, om het tempo van Bren te kunnen volgen.

Na de wat koudere dagen deed het enorm deugd om in het zonnetje te kunnen chillen op de parking, wachtende op de navette.

De Rienzschlucht kan in principe in 2 delen worden opgedeeld, maar uitdragen van uitstap bovenstuk / indragen naar instap onderstuk (zelfde punt voor alle duidelijkheid) is volgens mij vrij lang vanaan de stuw. Er is wel een deftig jeep-pad parallel met de rivier op rechter-oever dat je kan volgen.

Greetz Sandy /Users/sander_soens/Pictures/2022/kayaktrip Oetz Trophy 2022/IMG_6770.DNG /Users/sander_soens/Pictures/2022/kayaktrip Oetz Trophy 2022/IMG_6774.DNG /Users/sander_soens/Pictures/2022/kayaktrip Oetz Trophy 2022/IMG_6776.DNG /Users/sander_soens/Pictures/2022/kayaktrip Oetz Trophy 2022/IMG_6781.DNG /Users/sander_soens/Pictures/2022/kayaktrip Oetz Trophy 2022/IMG_6782.DNG

Bekijk op Nirjhara-Maps

Rienz, Rienzslucht

Medevaarders