18-07-2023

Auster-Vefsna, de Canyon en de Festivalrun

"We gaan om te beginnen een klasseke 3 varen om er wat in te komen." zegt Birdy... dixit Wim.

Birdy vervolgt...
De kajakgids hadden we effe niet bij, geen probleem, kajakkers genoeg op de camping, nog effe checken, Festival run, makkelijk, klasse 3, 6-tal passages.
Gps-coördinaten uit de gids ingegeven en ingestapt. Maar hier zat het foutje, de gps-coördinaten hadden de kloof en de playrun als 1 stuk genomen, lap, ok 't was iets dikker, maar 't viel best mee.

De Auster-Vefsna is een volume rivier, super mooi landschap, en zoals wel meer op volumerivieren, lange platte stukken tussen de passages, grootte-orde een paar 100-tal meter. Dus geen paniek, best goed afgelijnde passages.

Vanop de brug aan de instap ziet de eerste passage vrij plat, wat golfjes, maar als je dan aan het eerste golfje komt, zie je dat je 1,5 meter omlaag gaat en 1m omhoog, daarna klutsen de enkele golven je toch serieus heen en weer. En je realiseert je, tjiens, toch iets serieuzer dan gedacht.
Dus dat volume is even wennen, maar al bij al zijn het vooral grote golven... gewoon paddel stevig vasthouden, goed paddelen en genieten... van de lichte stress.De instapbrug2de versnelling'In' de 2de versnelling


Maar bij de 3de versnelling is het even slikken, hier hebben we door dat we niet op een klasse 3 stuk zitten. Allez toch wat die Noren klasse 3 noemen, duuh. Maar 't was inderdaad geen klasse 3. Deze versnelling noemen ze Ragnarok, de zwaarste van de Auster-Vefsna.


Begin van de passage RagnarokHet Sleutelstuk, effe 100 kuub door de kloof persen. Dit hebben we de eerste maal gedragen.De uitloop, hier hebben we wel een stukje van gevaren, en een 'beetje' out of control ;-)De tussenstukken, "platte beeeek".


Maar behalve Ragnarok zijn de andere volumepassages heel fair, je kunt de zijkant pakken, beetje dikke chickenline, of je kunt Full On in 't midden genieten, alles stevig vasthouden en indien nodig rollen op 't einde.


Dus beetje bibber, maar best fair, super mooi, beetje Canada, Patogonië of Noorwegen gevoel... hé maar we zijn in Noorwegen ;-)

Bye Birdy

Bekijk op Nirjhara-Maps

Vefsna, de kloof
vefsna, playrun

Medevaarders