16-12-2012

Salm, Belgie

Tot 's avonds laat worden er berichten heen en weer gestuurd. Wie kan mee en wat gaan we doen. Salm, Amblève, Boven Lesse,? De laatste bevestiging komt zelfs pas binnen zondag om half 6.

Het wordt uiteindelijk dan toch de Salm. De boven Lesse vindt Kris nog iets te technisch als eerste afvaart als solo vaarder. Nog snel de waterstanden checken en blijkt dat alles tijdens de nacht nog verder gestegen is. We zien wel wat het geeft eens ter plaatse. We kunnen altijd nog uitwijken naar de Amblève.

Terwijl we nog onderweg zijn komen de eerste sms'en van Kris die al ter plaatse is binnen, er is hier precies toch veel water luidt het verdict.

De watervallen van Coo zien er inderdaad behoorlijk indrukwekkend uit en ik heb nog niet vaak het water voor de brug het linkerkanaal stroomopwaarts zien gaan met zo'n vaart. Stroomt het water hier gewoonlijk niet stroomafwaarts?

Toch maar eens gaan kijken in Trois Ponts wat de peilschaal zegt. Voor we het echter goed en wel beseffen zitten we al in Vielsalm aan de instap. We hebben onderweg wel een goed zicht gekregen op de rivier. Geen versperringen op het eerste zicht, wel wat hinderlijke boomstronken in het midden van de rivier en veel laaghangende takken. Het sprongetje aan de molen ziet er leuk uit.

Stilaan moeten we wel beslissen wat we gaan doen. Uitwijken naar de Amblève, hier starten in Vielsalm of starten we wat lager in Grand Halleux. Het wordt mede door de aanwezigheid van de behoorlijk uit de kluiten gewassen hotdog van Kris, Grand Halleux. Met deze waterstand en snelheid van het water zou het bovenstuk een behoorlijke uitdaging geweest zijn. Houden we voor een later tijdstip en een lagere waterstand.

Eens aan de brug in Grand Halleux komen nog wat mannen van EKC informeren of we nergens andere kajakkers gezien hebben. Eentje is blijkbaar gaan zwemmen en is zijn kajak en kajak buddies kwijtgespeeld. We gaan die mannen die dag nog wel een paar keer passeren. Toch handig zo'n shuttle bunny.

Eens op het water blijkt al snel dat er inderdaad behoorlijk wat druk op zit. Dimitri moet serieus doortrekken om het keerwater aan de overkant van de instap nog te halen. Melissa struggelt intussen verder met een weerbarstig spatzeil. Iedereen geraakt toch gestart en enkele honderden meters na de instap zitten we al aan de molen. Langs de kant was op voorhand druk overleg gepleegd over welke kant van de boomstronk nu het beste passeerde. Eens op het water blijkt de lijn dan toch nog iets anders te lopen dan op de kant. Links wordt rechts en iedereen passeert probleemloos. Nadien volgen mooie golvenstukjes waarbij het continue oppassen blijft voor laaghangende takken. Helaas kunnen we met de hotdog die wat hoger op het water ligt een aantal takken niet helemaal ontwijken wat Kris een paar schrammen oplevert. Wat later blijkt ook dat de camera die op de hotdog gemonteerd stond zijn eigen pad heeft gekozen. Weg camera en de ongetwijfeld leuke beelden van deze afvaart.

Verder blijft het leuk varen tot aan de brug net na de samenvloeiing met de Amblève. Een Salm met 100 cm is eens wat anders dan met 58 cm zoals de vorige keer het geval was. Afsluiten doen we in de locale kroeg in Trois Ponts waar ze behoorlijk lekker streekbier blijken te hebben.
Bekijk op Nirjhara-Maps

Salm, Vanaf Salmchâteau tot Vielsalm

Medevaarders