01-06-2014

De mar, een pareltje van een rivier die jammer genoeg slechts zelden water heeft. Maar speciaal voor Nirjhara wil de rivier zichzelf nog eens prijs geven.

In de rit ernaartoe leest Mr Guide voor uit de gids en citeert het volgende: " make sure you inspect the take out eddy just before the monster falls because at higher water levels it doesn't really fulfill the function of an eddy ". Qua suspense maker kan deze wel tellen...

Zo doende gaan we eerst aan de uitstap die monster falls bezichtigen maar ook vooral; in ons geheugen griften hoe het laatste keerwater eruit ziet.


de monster falls

Daarna rijden we tot het begin van de BOMweg waar we hopen dat een achtergelaten sneeuwscooter ons tot de instap kan escorteren.

Een 50-tal meter na de instap wordt al het water samengeperst in een kloof. Best stevig om zo koud te starten. Wijselijk lopen we dan maar een rondje om en klauteren de kloof in net na deze nauwe ingangspassage.

Meteen bij de instap wil voenkel zich al eens meten met de mar en test de allereerste stopper uit.Hmmm, in tegenstelling tot die laatste eddy voor de waterval vervullen de stoppers wel hun functie. Gelukkig laat een nirjharaan zich niet zomaar kennen en vecht voenkel terug tot wanneer de mar zijn meerdere moet bekennen !

Wat volgt is gewoonweg prachtig. Meestal, als we zeggen dat het decor prachtig was, wil dit zeggen dat het een platte beek was. Maar nu was het decor uitzonderlijk mooi in combinatie met prachtige slides, sprongen en stevige passages:Wanneer we halverwege een houten brug tegen komen duidt dit volgens de gids op de ingangspassage van een nieuwe kloof die best overgedragen wordt.

Na een stukje lopen stappen we opnieuw in en kunnen we ons enkele km opwarmen voor de derde en laatste kloof met opnieuw continu mooie passages tot wanneer we het keerwatertje tegen komen dat in ons geheugen gegrift staat.


don't miss the last eddy !

Aangekomen aan de monster falls moeten we even wachten op onze shuttle bunny's. Gelukkig is het volop zomer in Noorwegen en vinden we nog enkele cara's in de remorque waardoor het we het wachten niet erg vinden.In het terug naar huis rijden verkennen we ook nog even de daaropvolgende sectie, homerun genaamd. Deze bevat 3 dikke vette watervallen vlak na elkaar; Ook al zijn we nirjharanen, deze zijn nog iets te vet voor ons.Wim

Bekijk op Nirjhara-Maps

Mar, bovenste stuk

Medevaarders

Bert
Bruno
Gert
Ward
Wim