27-01-2019

Wandeling Tros Marets


TM 27 jan 2019

Bakken sneeuw op de Venen, dooi en regen, moet toch lukken om te varen, alleen is de regen eerder motregen en de dooi slabakt, soit, we zien wel, we gaan voor een stevige winterwandeling.11uur 's morgens, Belleheid, de Hoegne staat op 65cm. Het miezert, er ligt overal een klein laagje sneeuw. In het dorp Mont start ik de wandeling naar de kloof van de Tros-Marets, het regent en de valletjes in de kloof betamen me wel, leuk nivootje toch. Ik klauter, val, glij uit, klim, daal af langs touwen en plons in de beek. Tegen 14u sta ik beneden aan de straat, doorweekt, het is niet gestopt met regenen en dooien.
Ik keer om en vertrek terug naar boven... maar bij Pouhon des Cuves komt een bruine massa water me te gemoed, iemand heeft duidelijk boven de kraan opengedraaid. Alle passages staan dik in het bruine water.


Pouhon des Cuves lekker in 't water (ca 70cm Hoegne)

Tegen 15u sta ik terug aan de kloof, geen medevaarders, te laat om nog een afvaart te organiseren, geen gsm bereik, duuuh.
Ik wandel dus maar het stukje verder omhoog tot de blokkendoos, gewoon toeristen. En ondertussen verandert de regen in dikke vlokken sneeuw en begint het terug te vriezen. 't Zal snel dalen. (De peilschaal van de Hoegne steeg van 65cm tot 75cm deze namiddag.)


s' morgens de ingang van de kloof (ca 65cm Hoegne)

Hier het 'log'boek, gezien van 't water, voor wat het waard is:

- Start wegbrug tot Entry Slide: niet gecheckt
- Entry Slide tot betonnen tunneltje en het rechte stuk langs weg voor de blokkendoos: niet gecheckt
- De Blokkendoos was vrij maar heb hem niet grondig gecheckt, zeker doen voor een afvaart, met water gaat het hier super snel. Opgelet van de betonnen tunnel tot en met de blokkendoos is alles enorm dicht gegroeid, vol laaghangende takjes. 't Is meer een tunnel door de struiken, misschien was het door de sneeuw op de takken, maar er is de laatste jaren ook maar weinig hoog water geweest en hebben de struiken wat de overhand gekregen.

Van de Blokkendoos het rechte stuk langs de weg tot aan de drop Deux Chênes was vrij

Na Deux Chênes (2 eikjes) blijft het spannend! Verschillende kleine sparren liggen over de beek op een meter hoogte, groepjes van een paar sparren met steeds enkele meters er tussen. Overal is een doorgang, maar euh...
Dan het laag brugje van de outdoorbedrijven is weg, er staan nog wel kampen gebouwd op de oever. En er liggen een paar bomen. Bij de eerste is er een doorgang rechts, smal, niet goed voor drysuits, dan wat slalom, bij de 2de is de doorgang ook rechts maar de hoofdstroom zit links in de boom. Onmiddelijk gevolgd door Hérisé (egel, slide met een uitstekende rotsjes) met een dikke stam rechts en je dus links moet zitten. Soit, bij laag water allemaal te slalommen en kayak tout terrain, bij hoog, yeehaa, ook goed want dan worden de keerwaters groter ;-)

Hérisé tot brugje voor de kloof was vrij.

Het brugje voor de kloof is vernieuwd, vervangen door een klein brugje, lastig om onder te geraken, keerwater rechts aan de oude brug. De oude brug ligt trouwens in de kloof na de 3de drop.


laag brugje voor de kloof

De kloof, zaligggg, was vrij, eind januari 2019 toch, steeds op voorhand checken! Er liggen verschillende bomen van de flanken omlaag in de kloof met hun kleine takjes aan de zijkant in het water, no big deal. En het oude brugje na de 3de sprong in het oneindig keerwater, op de zijkant.


Ingang van de kloof


In de kloof

Na de kloof en voor Saut Hardi, liggen verschillende sparren over de beek. Overal is een doorgang, beetje bukken, ken de details niet meer.

Saut Hardi was vrij, steeds checken! Om te verkennen, 15m ervoor keerwater rechts en dan op rechts door de beek klefferen tot aan de beveiligingsogen van de canyonners.


Saut Hardi

Na Saut Hardi tot waar het pad terugkomt, is vrij. Op het einde, daar ligt al jaar en dag een versperring. Er is een gaatje. De boom ligt namelijk na de drop, dus drop en dan zeer snel bukken, voor de waaghalzen.

De Ligne Droite was vrij.
Mini Slide was vrij
Pouhon des Cuves was vrij.

Na Pouhon is het al jaar en dag een opslagplaats van klein hout van de boskapwerken. Er is trouwens weer een flank gekapt bij de instap. 'Nog 2 stukken bos te kappen' en we kunnen de Tros Marets de komende tientallen jaren boomvrij varen :-(
Soit na Pouhon des Cuves is het betrekkelijk vrij, al het hout heeft zich opgestapeld op het einde van het stukje, een soort 'beverdam', rechts leek een doorgang, maar heb geen idee of het verstandig is je in deze wespennest te begeven, niet drysuit proof. Ook daarna liggen verschillende versperringen.

Voor de laatste drop, die met in de receptie een steen en een boom, en mogelijks ook nog ergens een ergonomische paddel, ligt ook een groepje sparren, doorgang op links, maar sketchy. En verder tot aan de uitstap niet gecheckt, veel brol.

Soit, als ge tot hier geraakt zijt met het lezen, dan merkt ge dat de Tros Marets, anno januari 2019, er pikant maar wel te doen bij ligt, behalve de laatste honderden meters.

Nu nog duimen voor water. En even vermelden, de peilschaal van de Hoegne hapert soms (jan. 2019) en topt af, de lijn moet gelijkmatig met de Warche en de Rur lopen.


Brrr ijsss


en als de voeten het koud krijgen...


kun je ze opwarmen in de warmere beekwater

Bye
BirdyBekijk op Nirjhara-Maps

Tros-marets, klassiek stuk

Medevaarders