19-07-2022

Raundalselvi playrun met instap iets hoger, vlak boven Morning Glory

Waterstand: 52kub

Het Noorwegen2022 team is weer wat uitgedund. Bruno en Ward weg, Birdy & Wim & Peter & ik hebben ons verplaatst richting de Raundal-vallei. Dit is het huis van rapids zoals de Tunnel-passage, Kittlebreaker falls (13m?) en Morning Glory (eerste 2 zitten op de zijrivier Rjuanda).

Op zoek naar de hoogste instap van play run volgens de White Water Guide van Obsommer, komen we Yoran Jacobs en nog wat internationale topvaarders tegen. Na wat info-uitwisseling rijden we naar de hoogste instap aldus de gids van Obsommer. Deze instap is een eindje stroom op van de instap volgens RiverApp (Eaux Vives). Parkeren met de auto aan een onverhard baantje naar de rivier (was een gesloten bareel nu), vlak aan een houtzagerij'tje aan de andere kant van de weg (dus niet meer het witte oude schoolgebouw aldus de boek van Obsommer).De lange indraag (1km of iets meer) brengt je naar een brug, net boven de Morning Glory passage. Met 52 kub was de stopper na Morning Glorry onbevaarbaar (en bij meer water wss ook), zelfs team Yoran vaarde hem niet. De 2de van 3 zware passages in de lange versie van playrun hebben we ook omgedragen, maar de 3de is een 5m val waarin rechts een tong licht die je over de brute stopper afschiet. Birdy en ik volgen het voorbeeld van Yoran en co, die ons daar net inhaalden en de goede lijn demonstreerden. Je moet wel committen, want een beetje teveel naar links en je knalt recht in een gat dat je niet meer los laat, vrees ik.

Tegenwoordig (zie RiverApp) maken Morning Glory en de 2 klasse V passages daaronder deel uit van de 'Skiple' section (of ook de Raft-sectie genoemd), die aansluit op de take-out van de Train Station sectie.

Het vervolg (de eigenlijke play run) is fun fun fun. Wave-treinen, doenbare gaten, minder zware rapids en kleine valletjes wisselen elkaar af. In een linkse bocht komen we zowaar zelfs een dikke creek surf golf tegen. Feeeeeeesjeh!

Vlak voor het einde nog even oppassen voor een valletje met een klevende stopper. We namen veilig het valletje links af het gordijn. Meteen daarna een rivier-wijde stopper waar rechts wel een lijn te vinden valt bij de juiste waterstand (rechts en dan naar het midden, ??nmaal voorbij de stopper). Tussen de 50 en 60 kub is die lijn er zeker. Ik heb ze gevaren op 52 kub.

Het minder leuke was de uitdraag van 1km, maar gelukkig is de piste goed onderhouden en wandelde het dus vlot omhoog. Auto best wel parkeren 100m lager op de gepekte baan en niet aan de ingang van de priv?-weg, want dan schiet de eigenaar van die priv?-weg je omver met zijn bazooka.

Sandy


Morning Glory - Timber hole

Bekijk op Nirjhara-Maps

Raundalselvi, Playrun (put-in en take-out volgens Eaux Vives river-app)
Raundalselvi, Playrun bovenste instap to aan normale instap (3 klasse 5 passages incl Morning Glory)

Medevaarders