25-05-2012

Chiusella, Italiƫ

Na een relaxte lunch in het zonnetje op de uitstap van de midden Chiusella is het tijd voor run 2. Jorg gaat vooralsnog niet mee maar dan rijdt hij toch weer met wive and kids in de karavaan mee naar een oerwoudpad welke volgens Bruno ooit naar de instap moet leiden. Wim vertrouwt op de guide en duikt met remorque de groene tunnel in.

eindstation voor de bunnycar

Na een paar honderd meter is het gebeurd en kleden we op een kleine open plek midden in het bos om. Geen water te zien noch te horen, zijn we verdwaald? Jorg parkeert op straat en zal daar omkleden en nakomen. Eenmaal ontdaan van Nirjharanen grijpt the wive haar kans en geeft Jorg met de pantoffel. Even later komt hij vertellen dat ze naar een meer gaan om te zwemmen...

Wim en Jan doen de bunny en gaan ondertussen ook nog even inkopen.

varen of lopen naar de instap


Wij duiken volbepakt het groene lover in. een klein beekje doet ons hopen, de een kluunt door de bedding, de ander gaat zelfs spelevarend over het vlakke water.

uiteindelijk bereiken we toch de Chiusella en in een brede lichtjes verblokte bedding zetten we in.

Even dobberen op een relatief open bedding maar al snel moeten we de kant in voor een eerste overdrager. De hele Chiusella perst zich hier door een smalle drop 4 meter naar benenden in een kolkende ketel. Een absolute nogo voor ons.

Omdragen is simpel langs de kant naar een rots plateau. De entry is een droge slide met de laatste 3 meter vrije val. Toch spannend om als eerste down te gaan. Geen fouten maken nou ;)

alpinestart na eerste kloof


Mr Guide gaat als laatste

Onder de volgende wegbrug begint weer een klovig stuk met een paar stevige passages waarvan we er een aantal toch wel even verkennen. Van boven lijkt het helemaal niks. Op waterhoogte zijn er toch wel wat factoren waar je serieus rekening mee moet houden. In de laatste drop ga ik weer eens "breed" en mij peddel slaat vast in de drop. Het kraakt vervaarlijk maar op een of andere manier weet ik hem toch los te werken terwijl ik nog aan het vallen ben. Oeps, dat was bijna peddel weg...

in de kloof onder de brug

Na het kloofje is het weer even wat rustig tot een enorme horizonlijn, niet van water, maar van rots. Een reusachtige rotsban blokkeert de hele rivier en via twee drop van in totaal meer dan 15 meter dendert de rivier door een kanaal in die rotsband. De eerste drop heeft een groot stootblok onderin, misschien met laag water boofen naar rechts?

De tweede drop heeft Bert een paar jaar geleden nog gevaren, bevat nu echter een boom, hier ook weer, misschien met laag water onder de boom door, nu echter een no go. Overdragen en re-entry is poepie simpel.

tweede drop versperd door boom
instap na de tweede omdrager

Het traject hierna is zogenaamd " read and run class III-IV" pittig maar altijd verantwoord, de kanalen smal genoeg om bij deze lagere waterstand toch al serieus druk te veroorzaken.

Menno


Ook op de beneden chiusella zitten interessante doorgangen

Na circa 2 km heerlijk wildwater gaat de grote boulder verblokking over in eenvoudige keitjes, het water krijgt meer speelruimte en vlakt uit. De totale bedding wordt ook nog eens breder en de Chiusella is duidelijk voorbij. Slechts ondiepe keien hellingen zijn nog ons deel voor de laatste kilometer. Op een van de keien passage geef ik een stevige duwslag (sorry Maarten, dufek gaat hier echt niet) en KNAK zegt mijn linker blad. &**$$%# voor het eerst in 25 jaar breek ik mijn eigen peddel (ja Sas, ik weet dat ik jouw robson Chili ooit gebroken heb). Het blad fleaddert er een beetje bij en is voorzichtig voorwaarts te belasten. De laatste kilomter dobber ik dus gewoon tussen de steentjes naar beneden en probeer de peddel zo min mogelijk in het water te steken.

Dan is daar de uitstap brug, de biertjes liggen al koud op ons te wachten, TOP geregeld toor Wim en Jan

Kan een uitstap aangenamer zijn ?


over and out !

Jan overtreft zichzelf, we krijgen een heerlijke salade met parmaham, geitekaas, etc. etc. etc. vooraf (ja, ja, Vitamine fruit bij Nirjhara, je verzint het niet (-;) en kip kerie toe, heerlijk. Blijven boksen Jan!

Menno

For the afternoon program, we opted after some discussion for the lower Chiusella because weather higher up in the valley was turning bad and also to give everybody the chance to put in one more paddle before heading home. Quite low water here but good fun with varied rapids. Did I mention that Wim did not join the troops anymore due to extremely lower back injury?

BrunoBekijk op Nirjhara-Maps

Chiusella, beneden stuk van Traversella tot wegbrug Vistrorio

Medevaarders

Bruno
Gert
Menno
Peter
Robert