20-05-2012

Sesia, italiƫ

Het is een vreemde wereld, normaliter hopen we op zon. Nu hopen we op de voorspelde regen, maar die wil maar niet komen. Die regen is voor ons het vloeibare goud, alleen dan zullen een aantal steile zijbeken van de Sesia bevaarbaar worden. Wat landerig hangen we op de camping en wachten af. Helaas, het blijft droog.

Dan maar naar de beneden Sesia, vanaf het boskloofje tot aan de camping. Voor mij een erstbefahrung van het boskloofje, daar heb ik tot nu toe alleen maar in mogen kijken in al de jaren dat ik nu al aan de Sesia ben geweest.

verkenning van de ingangspassage voor de boskloof

Naar de instap rijdend pakken we Erik (Batavier) op die uit Zurich is aan komen rijden. Hij komt een paar dagen meevaren. Nog wat onwennig zoekt hij zijn spulletjes bij elkaar en bij de instap is de groep al vertrokken voordat Erik koud en wel zijn boot klaar heeft gelegd. Ik had hem al wat voorbereid op de iets andere groepsdynamiek bij Nirjhara. Er wordt niet getreuzeld, het gaat hier om het varen.

De ingang van de boskloof slaan we gewoon direct over, die heeft net te weinig water om lekker rechtdoor te lopen, weg van een onderspoelde wand.

Bruno in de laatste trap van de 2e passage

Voor de tweede gaan we eruit en besluiten ook daar dat we te koud in de boot zitten om dit netjes te varen, ik pak nog wel de aanvaart mee om het laatste keerwater te halen. Bijna laat ik me verrassen door de 3 walzen die erin zitten en haal het keerwater slordiger dan gepland. Bruno stapt nog even halverwege de versnelling in om het laatste lijntje netjes te varen.

In de kloof zitten nog 4 mooie drops. De eerste is lastig in te zien en Erik treuzelt me te lang, snel kruip ik voor en vaar de juiste lijn, Erik is gerust en komt na. Het is ook wel even een overgang zo uit de auto het boskloofje in....

De omdrager middenin is pittig, niet alleen het water. Ook de afdaling langs de rotswand en de instap onderin vereist wat vernuft en lijninzet om de boten veilig beneden te krijgen.

omdragen, boten naar beneden hijsen, klauteren en opnieuw instappen

In de afsluitende grote drop gaat Gert om en haalt zijn vinger stevig open, de Sesia kleurt rood vandaag ;) Alleen Wim staat nog aan de kant net voor de passage, net voor hij in wil stappen zie ik in de wand een werplijn liggen. Snel sein ik Wim in en hij haalt de werplijn op. Niet van ons maar van de groep die vlak voor ons zit. Bij het Monrosa rafting center vinden we de eigenaar terug. Die is ook weer blij.

Wim in de laatste trap van de boskloof

Eenmaal het kloofje uit zijn we snel bij Rapide de Balmukkia (volgens de Peter). Met de hele groep vlak achter elkaar duiken we eraf, dat verhoogt de feestvreugde als iemand op zijn dak gaat. Helaas, alles gaat goed, we vliegen door en over de stoppers. In de kloof is het rustig en daarna is het uitvaren naar de camping.

Menno

Bekijk op Nirjhara-Maps

Sesia, boskloof tot samenvloeiing sermenza
Sesia, balmuccia (van samenvloeiing sermenza tot kloof)
Sesia, tranchi (van kloof na balmuccia tot brug vocca)
Sesia, van vocca tot balangera

Medevaarders

Bruno
Erik
Jan
Johan
Menno
Peter
Pieter
Stef
Wim