05-01-2012

Hoegne, België

verslag van Jan:

Lang geleden dat ik de Hoegne nog eens gevaren had... het leek dus zinvol om even in de oude videobanden te gaan kijken hoe die beek weer moest gevaren worden. Stef was vroeger de man die met VHS-camera, onderwaterhuizen, handdoeken en waterdichte zakken af en toe wat beelden schoot. Tussen die beelden dus de Hoegne met op één van die fragmenten dé confronterende datum waaruit blijkt dat we ondertussen 20 jaartjes ouder zijn.

Wat dat betekent op het water?
*) voor de start een beetje (heel veel dus) stress
*) tijdens het varen heel veel genieten van een prachtige beek
*) neopreen gaat lang mee
*) in- en uitstappunten en bijhorende cafés zijn nog gekend
*) je krijgt gezelschap dat zich uitslooft om je in de watten te leggen: Bruno voorop, gewoon volgen voor de juiste lijn, Jo als bezemwagen braaf achteraan. In geval van nood kon ik mijn bootje misschien wel kwijt ergens in het ruime ruim van de Pure...

Kortom: 't viel enorm goed mee. Ik kijk vanaf nu weer uit naar smeltende sneeuw en een klimaat met af en toe veel regen. hieronder beelden van 20 jaar geleden met op het einde de sprong op de bayehon)
Verslag Mr Guide:

Waterstand 80cm in Belleheid, had gehoopt op iets meer maar eigenlijk is dit wel OK level voor bovenstuk, laat toe om vrij cleane lijnen te varen (zolang de armkes meewillen).

Voor de midden-Hoegne is meer water wel beter alhoewel dit naar Ardennen maatstaven toch ook mooi stuk blijft, zelfs bij 80cm.

Niet echt speciale dingen te melden tenzij:
*) Lestaminette aan pont de Belleheid riekt nogal hard naar de paarden, Tin-Tin blijft voorkeur maar mag zijn houtvuur niet te vroeg uitdoen
*) Met dikke boten passeert Saut de Nutons fingers-in-the-nose langs rechts (de Jo heeft niet eens zijn gezicht nat gemaakt, een serieuse verandering vergeleken met vroeger...)
*) Jo en ik hebben tevergeefs geprobeerd een Birdyke te doen (ondersteboven pinnen en paddel kwijtspelen): ik zat ergens rechtop vast voor de slides, de Jo kwam al dichter in de buurt met ondersteboven pin tegen lastig boomke maar had wel zijn paddel nog, we zullen blijven oefenen!Op naar de volgende!Bekijk op Nirjhara-Maps

Hoegne, Bovenstuk, van passerelle de centenaire tot pont de belleheid

Medevaarders