21-01-2012

Hoegne, Belgiƫ

't Water liet initieel wat op zich wachten dus maar rustig terug in bed gekropen, wat gefaft in de voormiddag maar bij de eerste lichte knik in de peilschalen toch maar besloten om het er op te wagen en naar de venen te bollen (10 cm sneeuw, 15L water en nog meer regen in aantocht moest toch iets bevaarbaar opleveren). Klein probleemke wat de ploeg betrof, t'Rekkerken, Stef en de Jo waren al richting Roer vertrokken en de rest van de club denkt blijkbaar al aan zonneschijn en blauw water... In de omgeving van de venen begint het goed te regenen en effectief, bij aankomst om 14h in Belleheid, 75cm op de peilschaal en duidelijk stijgend. Terwijl ik me mentaal al oppep voor een solorun kom ik boven op de plateau ineens Stef&Jo tegen. Ongelooflijk, die mannen hebben de Roer al gedaan en staan nu perfectly on time aan de Hoegne. Wel raar dat ze nog redelijk droog zijn en de Peter is er niet bij, allez lang verhaal dat beter door betrokkenen zelf kan gedaan worden...

Er wordt direct gekozen voor auto aan uitstap Midden-Hoegne en terug aan de instap blijkt het water effectief goed aan het stijgen, het water is niet te koud en buitentemperatuur zacht, perfect! Niet teveel stenen onderweg naar de Cascatellekes en deze beginnen al goed in elkaar over te lopen, ambitieuze plannen om misschien eens een stukske mee te pakken worden snel opgeborgen maar het laatste jumpke laten we ons toch niet ontgaan. De rest is fantastisch voor een namiddag run, met 85cm worden de lijnen nog iets cleaner en vooral softer dan bij 80cm, die 5cm maken toch weer een groot verschil.

't begint toch wat nattekes te worden


golke aan de lip


En wat valt er voor de rest te melden:

*) Geen nieuwe boomhindernissen sinds begin januari, integendeel hoog water heeft aantal hinderlijke passages wat meer vrijgemaakt, boven-Hoegne geen omdragers owv. bomen, midden-Hoegne 2* omdragen (boom voor wegbrug Solwaster weg)

*) De Jo blijft de mogelijkheden van de Pure verder onderzoeken: op steilere passages (bijv. de slides) is het toch zinvol spatzeil dicht te maken, overkomend water bevochtigd anders het beencompartiment en bemoeilijkt de navigatie.

test pure zonder spatzeil

Ook het achterdek dat speciaal ontworpen is om gecontroleerd watervallen te bevaren werd getest in de Saut de Nutons waar het toch mogelijk blijkt mooie chandelles te trekken.

mits de juiste techniek kan een chandelle getrokken worden met de pure


ook met de scud moet er even getrokken worden

*) Een meer betrouwbare manier om de waterstand af te meten is de downtime van een zwemmer in de Saut de Nutons, 5 seconden correspondeert met ongeveer 85cm...

*) We zetten vanaf nu geen jumpers meer aande Saut de Nutons, da's voor cissies

*) L'estaminette viel al beter mee dan de vorige keer, sympatieke uitbater ook

Mr Guide


3de x bovenhoenge in 1 maand; kan ni beter... of toch? het peil van de hoenge zit op 70 cm maar is stijgende, daarom gaan we (stef,peter en ik) eerst de rur varen, maar daar sloeg het noodlot toe en veranderde de planning. bij de aankomst aan de instapplaats ligt peters kayak niet meer op onze auto!

hij heeft onderweg (tussen in en uitstapplaats)besloten zijn eigen weg te varen (of...vliegen). en niemand van ons die iets merkte... driedubbele shit!!, dus terug naar monchau, maar niets te vinden, dan nog eens terug naar den instap, maar weer zonder iets te vinden.

peter besluit nog verder te blijven zoeken, stef en ik rijden naar de hoenge waar we afgesproken hebben met bruno. onderweg controleren we het niveau van de tros-marets en den bayon maar daar moet nog wat "sop" bijkomen om te varen. ondertussen is ze gestegen tot bijna 90 cm. op de slides na de cascatellekes ( die we omdroegen) maak ik een stuurfoutje en neem daardoor de 2de achterwaarts en ga diep het gat in maar kom er rechtop uit, maar met 1 probleempje, mijnen boot is aan het zinken... spatzeil los!!! aan de leopold 2 loopt het andermaal mis voor mij , ik maak een back-flip en zwem of beter gezegt... duik!! na wat wel een eeuwigheid leek kom ik boven, gelukkig stond bruno daar met de werpzak, wand een 2de diepe duik zag ik niet zo zitten! (met deze val heb ik een echte liefde/haat verhouding, vandaag dus HAAT) voor de anderen verloopt alles vlotjes.

savonds nog een smsje van peter gekregen... boot weh, dat is wel balen, met een mooie waterstand geen meter varen en toch boot kwijt. hopelijk is hij door een "eerlijke" vinder meegenomen en krijgt hij hem alsnog terug, we duimen!!!

choufke

Bekijk op Nirjhara-Maps

Hoegne, Bovenstuk, van passerelle de centenaire tot pont de belleheid

Medevaarders